DİN KAVRAMI!…

Salı, Nisan, 2012
470
Ana Sayfa ·Din & İnanç ve Felsefe ·DİN KAVRAMI!…

DİN KAVRAMI!…

Cehalet sadece matematik, biyoloji coğrafya bilgisi eksikliği ile olmuyor, dini bilmemek de büyük bir cehalet.

Keşke sadece cehalet deyip geçebilsek ama dini bilmeyenlere yutturulan hurafeler bugün dünyada milyonlarca insanın hayatını karartmakta, binlerce cana malolmakta. Bu nedenle inanıp inanmamaktan geçtim ama doğru haliyle bilinmesi çok önemli.

Siz inanmayın ama ne anlatılıyor, ne söyleniyor bilin.

Kur’an bir kitaptır. Müthiş bir kitaptır. Evrende eşi benzeri yoktur. Sırları vardır.

En büyük sırrı anlamak isteyerek okuyanın anladığıdır. “Öylesine” göz atanın anladığı görülmemiştir. Araştıran bilir, bir hazinedir, bir yaşam kılavuzudur. Dinin ne olduğu ve tabii ki ne olmadığı açıklanır.

Din’e inananlar vardır inanmayanlar vardır. Ama inananların çoğunlukta olduğu bir ülkede, hele hele yanlış bilgilenmeyle yaşanan onca kavga, onca savaş varken dünyada, dinin okullarda öğretilmesinin önemli ve gerekli olduğuna inanıyorum.

Psikoloji, felsefe dersleri okutulurken din kelimesinin ürkütüyor olması ilginç zaten.

Din kavramı, son zamanlarda türeyen yaşam koçluğu vs isimler altında, kendini çaresiz, zayıf, başarısız hissedenlere “güç sizde, içinizde, kendinizi sevin, kendinize inanın, haydi şuracıktan bir atlayın” söylemleri düzeyinde…

Ölümlerde, doğumlarda, kız istemelerde ‘ele güne karşı’ bir rutin, imtihan öncesi, aşk acısı sonrası, hastalık, yokluk vs durumlarda sığınılan felsefi bir liman..

Ramazan aylarında usulen yapılan bir iki fedakarlık, nazar boncuğu, karınca duası, bereket muskası boyutunda algılanıyor olabilir.

Daha çok türbülansa giren uçaklarda, dalgalanan denizlerde hatırlanmaya çalışılan duaları, tuzu, şekeri kapıp gidilen yatırları, yatır duvarlarına sarılıp ağlamaları, cenazelerde takılan başörtüleri, evden sağ adımla çıkmaları, kurşun döktürmeleri, bu algının eylemleri arasında sayabiliriz.

***

DUA…

*Allah’ım; Faydasız ilimden, itaatsiz kalpten, doymayan nefisten ve kabul olmayan dua’dan sana sığınırım…

 *Allah’ım; Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, bunaklık derecesindeki ihtiyarlıktan, hayatın ve ölümün kötü hallerinden, kabir azabından sana sığınırım…

*Allah’ım; Kulağımın, gözümün, dilimin, kalbimin şerrinden sana sığınırım…

 *Allah’ım; Cehenneme götüren fitneden, Cehennemin azabındanzenginliğin ve fakirliğin şerrinden sana sığınırım…

 *Allah’ım; Ayrılık ve bozgunculuktan, ikiyüzlülük ve kötü ahlaktan sana sığınırım…

*Allah’ım; Beni helalinden rızıklandırıp, haramdan koru. Beni senden başkasına muhtaç etme…

 *Allah’ım; Yaradılışımı güzel yaptığın gibi, ahlakımı da güzelleştir…

*Allah’ım Sen ki, bize hayatta o kadar çok şey verdin, merhamet et de bir şey daha ver, bize bütün bu nimetlere karşı nimet ve şükran duygusu taşıyan bir kalp ihsan et…

 *Allah’ım; Bana değiştiremeyeceğim şeyleri tevekkül içinde kabul edecek vakarı, değiştirebileceklerimi değiştirecek cesareti ve ikisi arasındaki farkı anlayabilecek aklı nasip et…

 *Allah’ım; Yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat, ölmek hayırlı olduğu zamanda canımı al…

*Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affet …

OLMAYACAK DUA YOKTUR, HAKETMEYEN KUL VARDIR.. RABBİM HAKEDENLERDEN EYLESİN HEPİMİZİ.. AMİN….

Çeşitli Makale ve Yazılarım için: http://www.turklider.org/TR/DesktopDefault.aspx?tabid=1583 da ” Haluk Cangökçe Gözüyle”

 

Araç çubuğuna atla