“BEN HACİVATÇIYIM !..”

530
Ana Sayfa ·Köşe Yazılarından Alıntılar ·“BEN HACİVATÇIYIM !..”

Gezen bu kez yumurtayı Bursa’da çatlatmış: 
“Türk halkına sorun: Karagöz’ü mü, yoksa Hacivat’ı mı daha çok seversin? Kesin Karagöz çıkar. Karagöz kırodur, kabadır. Halkımız çok okuyan insanları sevmez. Bense Hacivatçıyım.” 
Bazı yayınlar bu sözleri, “Gezen yine millete hakaret etti” diye sunmuş. 
Bence abartmışlar. Sanatçının dediği doğru: Gölge oyununda komik olan, seyirciyi güldüren Karagöz’dür. Hacivat ise ancak gülünçtür. 
Halk niye gülünç olanı sevsin ki? Elbette kendisini mutlu eden Karagöz’ü sevecek.
Her ne kadar ikili olsalar da, esas oğlan Karagöz’dür. “Karagöz Oyunu” deriz mesela, “Hacivat Oyunu” demeyiz. İnternetteki sitenin adı da “karagoz.net” zaten… 
***

Yalnız bir noktada yanılıyor sanatçı: Bu halk eğitimin önemini gayet iyi anlamıştır. 
Çünkü cumhuriyetin kuruluşundan beri okumuş-yazmış, eğitimli, aydın zümre tarafından itilip kakılmıştır. 
Bu sebeple dişinden tırnağından artırarak çocuğunu okutmaya çalışmış; “Ben okumadım ezildim, bari sen ezilme…” demiştir. 
Kabalığına gelince… Doğrudur: Karagöz kabadır. Öyle de olmak zorundadır. 
Çünkü Hacivat takımı gibi arkasında ordu gücü yoktur. Mecburen bazen hakkını pazısını kullanarak aramak zorunda kalır. “Sen seni bil sen seni… Sen seni bilmezsen patlatırlar enseni.” 
Bu da onu zor duruma sokar çünkü kanunlar, “Hacivat ve şürekâsı” tarafından yazılmaktadır. 
***
Not: Müjdat Gezen’in öykündüğü, “çok okuyan” diyerek övdüğü Hacivat acaba nasıl bir kişilik? Türk Dil Kurumu Sözlüğü onu şöyle betimliyor: 
“Herkesin huyuna suyuna giderek işini yürüten, içten pazarlıklı, ölçülü, her kalıba girebilen, çıkarı için olan biteni görmezlikten gelebilen tip. Biraz ‘mürekkep yaladığı’ için yarım yamalak da olsa biraz şundan biraz bundan haberi olan bir yarı aydın tipi. Görgü kurallarına uyar ama içten değildir. Kurulu düzenin temsilcisi, çıkarı olanın borusunu öttüren, tam anlamıyla ‘oportünist’ olan bir kişiliği vardır.” 
Ben demiyorum, kitap diyor!

EMRE AKÖZ – SABAH

Araç çubuğuna atla