“ŞEHİR ŞEHİR KARADENİZ VE YAYLALAR” TURU HİKAYESİ…(6. GÜN)

Salı, Eylül, 2011
513
Ana Sayfa ·Hikayeler ·“ŞEHİR ŞEHİR KARADENİZ VE YAYLALAR” TURU HİKAYESİ…(6. GÜN)

“ŞEHİR ŞEHİR KARADENİZ VE YAYLALAR” TURU HİKAYESİ…(6. GÜN)
Bugünkü program yine çok güzel..
6.Gün: OF UZUNGÖL- TRABZON: Sabah kahvaltımızın ardından Of Çaykara üzerinden1300m yükseklikte bulunan Uzungöle varış. Göl etrafında yürüyüş sonrasında yöresel öğle yemeği Yol üzerindeki kiremitli köprüde fotoğraf molası sonrasında Trabzon a hareket.. 13.yy Bizans kilisesi olan Ayasofya Müzesi`ni ve fresklerin gezilmesi. Fatsa’ya varış.. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde
————————————————————————————————————————————————
“UZUN GÖL”..
Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunuyor Uzungöl…Dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmıyor Uzungöl inanın.
Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş…Gölün”Uzungöl” olarak anılmasından sonra, çevreye de aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “Şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar özellikte..

“AYASOFYA MÜZESİ”..
Trabzon Ayasofya Kilisesi İstanbul’un Latinler tarafindan işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon’da 1204 yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I. Manuel (1238- 1263) tarafından 1250- 1260 yılları arasında yaptırılmış olan manastir kilisesi. Ayasofya adı “Kutsal Bilgelik” anlamina geliyormuş. 1868 I. Dünya Savaşı yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen Ayasofya, askeri karargah, hastane, depo ve savaştan sonra yine cami olarak kullanılmış. Kuzey, batiı ve güneyinde revakli üç kirişi bulunmaktadir. Yapı ana kubbenin üzerine degişik tonozlarla örtülmüş ve çatıya farklı yükseltiler verilerek kiremitle örtülmüş..
Üstün bir işçiliğin görüldüğü taş plastiklerde Hıristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Dönemi İslam sanatının da etkileri görülüyor..
Binanın en görkemli cephesi güneyi.. Burada Adem’le Havva’nın yaratılışı kabartma olarak bir friz halinde anlatılmış..
Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzon’un Yenimahalle semtinde bulunan tarihi müze..Fatih Sultan Mehmed’in 1461 yılında Trabzon’u fethiyle camiye çevrilmiş ve vakıf eseri olmuş..

ŞEHİR ŞEHİR KARADENİZ VE YAYLALAR  (6.GÜN) ………RESİMLER
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150290336197842.342905.787072841

“ŞEHİR ŞEHİR KARADENİZ VE YAYLALAR” TURU HİKAYESİ DEVAM EDECEK…

Çeşitli Makale ve Yazılarım için:
http://www.turklider.org/TR/DesktopDefault.aspx?tabid=1583 da ” Haluk Cangökçe Gözüyle”

Araç çubuğuna atla